front-img
vraag
direct een
offerte
aan Klik hier
blog #1 / 27 februari 2024

De voordelen en nadelen van KEIM: alles wat je moet weten!

Keimen wordt steeds vaker toegepast op nieuwbouw én bestaande huizen. Logisch, want keim-verf is duurzaam, heeft een lange levensduur én zorgt voor een grote esthetische waarde. Mocht je overwegen jouw pand te (laten) keimen, lees dan vooral verder. Ik heb alle voordelen en nadelen van keim-verf tot in detail voor je opgesomd zodat je de juist beslissing kunt nemen.

Je huis of pand keimen is in de meeste gevallen een goede keuze, maar het is ook weer niet zo dat het áltijd de beste optie is. Door de voordelen en nadelen van keimen te bespreken, kun je een weloverwogen beslissing nemen of keim-verf bij jouw project past.

Laten we maar eens kijken.

Wat is keim-verf?

Voordat ik inga op de voordelen en nadelen van keimen, is het goed te weten wat keim-verf precies is.

Keim-verf, ook wel bekend als silicaatverf, is een minerale verfsoort uitgevonden door de grondlegger van het merk KEIM, de eerste en oudste mineraalverf fabrikant ter wereld. De verf wordt gemaakt van waterglas en zogenaamde anorganische pigmenten (van minerale oorsprong). 

De verf verkiezelt met nagenoeg alle minerale ondergronden zoals beton, steen en pleisterwerk en biedt daardoor een langdurige en ademende afwerking met uitstekende bescherming tegen weersinvloeden en uv-straling.

Keim-verf kan daarnaast in principe op alle soorten gevelondergronden worden toegepast.

Voordelen van keim-verf

Keim-verf heeft een aantal eigenschappen waardoor de verfsoort de laatste jaren heel sterk aan populariteit wint.

Ik heb ze hieronder voor je opgesomd:

 • Heeft grote esthetische waarde;
 • Is onderhoudsvriendelijk;
 • Is milieuvriendelijk;
 • Heeft een natuurlijke uitstraling;
 • Is duurzaam;
 • Heeft ademend vermogen;
 • Is niet brandbaar;
 • Beschermt tegen weersinvloeden;
 • Draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

 

Hieronder ga ik uitgebreid in op alle voordelen.

Heeft grote esthetische waarde

KEIM staat bekend om zijn grote esthetische waarde. Het heeft een natuurlijke uitstraling en een matte afwerking en geeft een prachtig resultaat op zowel binnen- als buitenmuren.

Zo draagt deze verfsoort bij aan de aantrekkelijkheid en uitstraling van panden.

Enkele redenen waarom keim-verf een grote esthetische waarde biedt:

 • Natuurlijke uitstraling: accentueert het karakter en de textuur van het onderliggende materiaal. Het laat de natuurlijke schoonheid van materialen zoals beton, steen of pleisterwerk naar voren komen. Dat zorgt voor een authentiek en tegelijkertijd tijdloos uiterlijk.
 • Kleurechtheid: dat betekent dat de kleuren langdurig mooi en levendig blijven. De pigmenten en bindmiddelen in de verf zijn bestand tegen verkleuring door blootstelling aan licht en andere omgevingsfactoren. Zo behoud je langdurig de esthetiek van het pand.
 • Matte afwerking: keim-verf heeft een matte afwerking. Dat zorgt voor een rustige en elegante uitstraling. De afwezigheid van glans of reflectie geeft het pand een subtiele uitstraling. Het matte oppervlak verbergt ook nog eens oneffenheden en gebreken in het onderliggende materiaal. Daardoor krijgt je pand een gelijkmatig en strak uiterlijk.
 • Tijdloze uitstraling: de natuurlijke uitstraling en kleurechtheid van keim-verf maken het een tijdloze keuze voor het schilderen van panden. Het behoudt vele jarenlang zijn schoonheid en uitstraling. Daardoor behoudt het pand zijn waarde en maakt het een blijvende indruk.

Kortom: keim-verf transformeert panden en verfraait ze met een unieke en aantrekkelijke uitstraling. Het verbetert de uitstraling van de architectuur en benadrukt de natuurlijke schoonheid van materialen. Je pand knapt er zichtbaar van op.

Daarnaast, niet onbelangrijk, draagt een gekeimd huis of bedrijfsgebouw bij aan de waarde en het imago van het pand. En dát kan gunstig kan zijn voor eigenaren, bewoners en bezoekers.

Het zorgt voor een meerwaarde van je vastgoed. Dat maakt je pand beter verkoopbaar.

Is onderhoudsvriendelijk

Keim-verf staat bekend om zijn onderhoudsvriendelijkheid. Hieronder heb ik opgesomd wat KEIM zo onderhoudsvriendelijk maakt:

Lange levensduur / weersbestendigheid: omdat keim-verf chemisch hecht aan minerale ondergronden heeft de verf een sterke en duurzame hechting. Dit zorgt ervoor dat de verflaag bestand is tegen slijtage, afbladderen en andere beschadigingen. Door de lange levensduur van deze verfsoort hebben gekeimde muren minder vaak onderhoud nodig en hoef je ze veel minder vaak opnieuw te schilderen. KEIM biedt uitstekende bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen, uv-straling en temperatuurschommelingen. Daardoor is onderhoud veel minder vaak nodig dan bij wanden die door andere verfsoorten zijn behandeld.

Vlekbestendigheid: keim-verf is van nature vlekbestendig. Door de samenstelling en structuur van de verf kun je gekeimde oppervlakken gemakkelijk reinigen zonder dat er vlekken ontstaan of je de muur beschadigt. Dit maakt KEIM ideaal voor oppervlakken die vatbaar zijn voor vuil, zoals gevels die worden blootgesteld aan stof, roet of andere verontreinigingen.

Behoud van kleur en esthetiek: keim-verf behoudt zijn kleurintensiteit en esthetische uitstraling gedurende lange tijd. De kleuren vervagen niet snel door blootstelling aan licht of andere omgevingsfactoren. Dit betekent dat het oppervlak er langer mooi uitziet, waardoor onderhoud veel minder vaak nodig is dan bij de meeste andere verfsoorten. KEIM garandeert je maar liefst twintig jaar kleurstabiliteit.

Minimale reiniging en onderhoud: keim-verf vereist over het algemeen minimaal reinigings- en onderhoudswerk. Vanwege de waterafstotende eigenschappen en de duurzame afwerking is het oppervlak gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Dit bespaart tijd, moeite en kosten. Onderhoudswerk is eenvoudig en minder arbeidsintensief dan welke andere verfsoort dan ook.

Is milieuvriendelijk

Keim-verf staat bekend om zijn milieuvriendelijke eigenschappen. Dat is voordelig voor jouw huis, jouw  gezondheid en dat van je gezin én het milieu.

Hier zijn enkele redenen waarom keim-verf een milieuvriendelijk predicaat heeft:

Geen vluchtige organische stoffen (VOS): VOS zijn schadelijke chemicaliën die vrijkomen uit traditionele verven en bijdragen aan luchtvervuiling en een ongezond binnenklimaat. Door het verminderen van VOS-emissies draagt KEIM daarom bij aan een betere luchtkwaliteit. Ook vermindert deze verf de blootstelling aan schadelijke stoffen in het algemeen.

Watergedragen formule: het hoofdbestanddeel van keim-verf is water. Dit maakt deze verfsoort een milieuvriendelijk alternatief voor oplosmiddelhoudende verven. Watergedragen verf heeft veel minder nadelige effecten op het milieu. Dit komt omdat deze verf minder schadelijke chemicaliën bevat, minder energie verbruikt tijdens de productie en gemakkelijker te reinigen is.

Lange levensduur: door de duurzaamheid van keim-verf gaat hij langer mee dan veel andere verfsoorten. Je hoeft (veel) minder vaak opnieuw te schilderen en dat leidt weer tot een lagere productiehoeveelheid verf en minder afval. Daardoor is de ecologische voetafdruk keim-verf veel lager dan de meeste andere verfsoorten.

Natuurlijke verf: keim-verf slijt op een natuurlijke wijze langzaam af zonder dat het schadelijke stoffen achterlaat. De heeft geen impact op de omgeving en maakt de verfsoort echt duurzaam.

Circulair: alle keim-verven bevatten een ‘cradle-to-cradle-certificaat’ en een natuurplus-certificaat. Dat toont aan dat de samenstelling geheel natuurzuiver is.

Keim-producten zijn microplastic-vrij: er komen geen microplastics vrij bij het aanbrengen en het eroderen van de verf.

De milieuvriendelijkheid van keim-verf brengt een belangrijk voordeel met zich mee. Het draagt namelijk bij aan het behoud van een gezond binnenklimaat door het verminderen van schadelijke VOS-emissies.

Dit is voordelig voor jou als bewoner of gebruiker van het pand, zeker als je kampt met ademhalingsproblemen of allergieën.

Heeft een natuurlijke uitstraling

Keim-verf heeft een natuurlijke uitstraling. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en geeft een warme uitstraling aan jouw huis. De structuur van de zandkristallen draagt ook bij aan deze uitstraling. Dat geeft een extreem mat effect, en een rijke, fluwelen uitstraling.

Daarnaast biedt KEIM een gelijkmatige verstrooiing van je licht en heeft deze verf een hoge lichtreflectiewaarde, oftewel de hoeveel energie die weerkaatst wordt door een oppervlak. Het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht. Dat is zeker ook in je interieur mooi.

Keim-verf is een ‘dunlagig’ dekkend verfsysteem dat de ondergrondstructuur intact laat. Hierdoor blijft de textuur en structuur van het onderliggende materiaal zichtbaar. Dat zorgt voor behoud van het natuurlijke karakter van het oppervlak waarop je de KEIM aanbrengt.

Ook andere vormen van afwerking zijn mogelijk. Er is altijd een oplossing.

Dit is vooral aantrekkelijk bij het schilderen van oppervlakken zoals beton, steen of pleisterwerk, waarbij KEIM de natuurlijke kenmerken van het materiaal accentueert.

Bij andere verfsoorten verlies je juist meer ondergrondstructuur.

Is duurzaam

KEIM is duurzaam omdat deze verfsoort extreem lange levensduur. Dat komt omdat KEIM bestand is tegen weersinvloeden, niet snel verkleurt (het merk biedt twintig jaar kleurgarantie), ademend vermogen heeft wat schimmelvorming voorkomt, gemakkelijk is in onderhoud en milieuvriendelijk is.

Bovendien vergt KEIM weinig onderhoud. De gemiddelde periode tussen twee keim-beurten ligt tussen de twaalf en vijftien jaar.

Dit alles maakt keim-verf een goede keuze als je op zoek bent naar een duurzame verf.

Heeft ademend vermogen

Keimen heeft een ademend vermogen. Dat noem je ook wel ‘dampopen’. Keim-verf laat namelijk waterdamp door. Dat heeft vier voordelen:

 • Het voorkomt schimmelvorming;
 • Het vermindert condensatie;
 • Het zorgt voor het behoud van de bouwfysische eigenschappen;
 • Het zorgt voor een gezonde leefomgeving.

In tegenstelling tot sommige andere verfsoorten vormt keim-verf dus geen afsluitende laag op het oppervlak, maar laat het de ondergrond ademen. Waterdamp uit het materiaal kan door de verflaag heen verdampen.

Dit ademend vermogen is vooral gunstig bij het schilderen van minerale ondergronden, zoals beton, steen of pleisterwerk, omdat deze materialen van nature waterdamp doorlaten.

Door het gebruik van keim-verf kan de ondergrond zijn ademende eigenschappen behouden.

Is niet brandbaar

Keim-verf is niet brandbaar omdat het hoofdbestanddeel, waterglas (kaliumsilicaat), niet brandbaar is. Dit maakt keim-verf een veilige optie voor jouw pand.

Ook is het zo dat de samenstelling van de verf – vulstoffen, bindmiddel en kleurstoffen – onbrandbaar is.

Het biedt je verschillende voordelen:

 • Het draagt bij aan de algemene brandveiligheid van je pand. In geval van brand zal de keim-verf niet bijdragen aan de verspreiding van het vuur of de ontwikkeling van giftige dampen.
 • Keim-verf kan een beschermende werking hebben in geval van brand omdat het een onbrandbare barrière op het oppervlak vormt. Daardoor beschermt keim-verf het onderliggende materiaal tegen de hitte en vlammen.
 • Je kunt keim-verf goed gebruiken op oppervlakken die gevoelig zijn voor warmte, zoals gevels die worden blootgesteld aan zonlicht. Het niet-brandbare karakter van keim-verf zorgt ervoor dat de verf bestand is tegen de hitte en geen ontvlambaar risico vormt. Daardoor blijven de duurzaamheid en veiligheid van de verflaag behouden. Je kunt het zelfs aanbrengen op de buitenkant van een pizzaoven.

Beschermt tegen weersinvloeden

KEIM beschermt jouw muren tegen weersinvloeden zoals regen en wind. Hierdoor blijft je huis er langer mooi uitzien.

Dat kan dankzij de eigenschappen van het hoofdbestanddeel, waterglas (kaliumsilicaat), en de minerale samenstelling van de verf. Deze eigenschappen zorgen voor een aantal voordelen op het gebied van weersbestendigheid.

 • Keim-verf zorgt voor een duurzame en waterafstotende laag op het oppervlak. Het waterglas in de verf reageert chemisch met de minerale ondergrond. Daardoor ontstaat een sterke hechting met het oppervlak (verkiezeling), wat de toplaag van je oppervlak sterker maakt.
 • Keim-verf biedt uitstekende bescherming tegen uv-straling. De zogenaamde anorganische pigmenten (van minerale oorsprong) en bindmiddelen in de verf zijn bestand tegen vervaging en verzwakking door blootstelling aan zonlicht. Dit betekent dat de kleuren van de verf langer behouden blijven en de oppervlakken er langer mooi uitzien. Zelfs bij intense zon.
 • Keim-verf houd je ondergrond droog. Door de minerale structuur kan water opgenomen worden. Bij een lagere luchtvochtigheid kan dat ongeremd worden losgelaten zonder dat blazen of blaren in de verflaag ontstaan.

Draagt bij aan een gezond binnenklimaat

 • Keim-verf bevat geen biocides en weekmakers. Die kunnen niet uitlogen (er treden geen biocides en weekmakers uit KEIM uit). Het ademt geen giftige dampen;
 • Keim-verf draagt bij aan een constante luchtvochtigheid. Het voorkomt schimmelvorming (die slecht is voor de gezondheid) en biedt zo een actief schimmelwerende afwerking. Ook bevat KEIM bevat geen gifstoffen.
 • Dat KEIM bijdraagt aan een gezond binnenklimaat wordt steeds relevanter in een tijd waarin panden steeds beter worden geïsoleerd. In goed geïsoleerde panden kunnen gifstoffen immers moeilijker weg. Bovendien blijven schimmelsporen langer in de lucht hangen waardoor ze kunnen gaan broeien. Dat maakt het des te belangrijker materialen te gebruiken die geen gifstoffen uitstoten.

Nadelen van keim-verf

Als je overweegt om je pand te gaan (laten) keimen, is het belangrijk om te weten dat deze verfsoort ook enkele nadelen heeft. Hieronder heb ik de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voorbereidingstijd

Het aanbrengen van keim-verf vereist over het algemeen een langere voorbereiding in vergelijking met veel andere verfsoorten. Dit heeft te maken met een aantal specifieke eigenschappen van keim-verf.

Hier zijn enkele redenen waarom de voorbereidingstijd langer kan zijn:

 • Ondergrondvoorbereiding: keim-verf wordt vaak gebruikt op minerale ondergronden zoals beton, steen of pleisterwerk. Minerale ondergronden moet je nu eenmaal goed beschermen en dat kost tijd.
 • Reiniging en verwijdering van oude verflagen: bij het aanbrengen van keim-verf op al geschilderde oppervlakken kan het nodig zijn om oude verflagen te verwijderen of grondig schoon te maken om een goede hechting te garanderen.

De langere voorbereidingstijd wordt wel vaak gecompenseerd door de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en esthetische voordelen van de verf.

Het zorgvuldig voorbereiden van de ondergrond draagt bovendien bij aan een langdurige en hoogwaardige afwerking. Dat maakt tijd en moeite investeren in een grondige voorbereiding essentieel om het beste resultaat te behalen met keim-verf. En daar profiteer je veel langer van dan bij de meeste andere verfsoorten!

Is duurder dan de meeste andere verfsoorten

Een ander nadeel van KEIM is dat het soms duurder is dan andere verfsoorten. Tegelijkertijd geldt: als je van een ander merk de beste buitenverf pakt, is de prijs gelijk aan de prijs van KEIM. Feitelijk zijn alleen echt donkere mengkleuren van KEIM duurder omdat het minerale pigmenten zijn.

Bovendien betekent een investering in keim-verf op de lange termijn een kostenbesparing door de langere levensduur van de verf. Dat zorgt ervoor dat het onderhoud aan een gekeimd oppervlak veel minder vergt dan bij de meeste andere verfsoorten.

Is lastig te verwijderen

Een ander nadeel van KEIM is dat het lastiger te verwijderen is dan andere verfsoorten. Dit komt doordat de verf een sterke chemische verbinding aangaat met de ondergrond. De verf dringt diep door in de poriën van het materiaal en vormt een sterke binding.

Die hechting is moeilijk te verbreken, vooral als de verf al langere tijd op het oppervlak aanwezig is. Als je de verf wilt verwijderen, zul je dus vaak moeten schuren of stralen.

Keim-verf versus andere verfsoorten

Voor het schilderen van muren, kun je kiezen uit verschillende soorten verf. Keim-verf is één van de opties, maar hoe verhoudt deze verf zich tot andere soorten verf?

Hieronder vind je een vergelijking tussen KEIM en andere verfsoorten.

Keim-verf versus acrylverf en latexverf

Acrylverf is een veelgebruikte verfsoort voor muren. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Keim-verf heeft een aantal voordelen ten opzichte van acrylverf en latexverf. Zo is keimen duurzamer en heeft het een langere levensduur.

Ook is KEIM beter bestand tegen vocht en schimmel en heeft KEIM een hogere dekkracht. Verder is het beter bestand tegen verkleuring en heeft keim-verf een betere hechting op minerale ondergronden als beton, steen en pleisterwerk.

Keim-verf versus kalkverf

Kalkverf is een natuurlijke verfsoort die vaak wordt gebruikt voor muren. Deze verf heeft een matte uitstraling en geeft een rustieke sfeer aan een ruimte. KEIM heeft diverse voordelen ten opzichte van kalkverf:

 • Keimen is duurzamer en heeft een hogere dekkracht;
 • Met KEIM kun je de ondergrond egaler afwerken;
 • KEIM is beter te reinigen dan kalkverf;
 • De kleurkeuze bij KEIM is veel groter dan bij kalkverf;
 • KEIM is beter bestand tegen vocht en schimmel;
 • KEIM heeft een betere hechting op minerale ondergronden
 • KEIM is minder gevoelig voor verkleuring.
 • KEIM is makkelijker verwerkbaar (roller, borstel of een spuit). Kalkverf aanbrengen, kan alleen met gebruik van een kwast.

Veelgestelde vragen

Moet ik een vergunning hebben voor het behandelen van mijn huis met keim-verf?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor het behandelen van je huis met keim-verf. Wel is het verstandig om dit te controleren bij je gemeente, omdat er in sommige gevallen wel vergunningen nodig zijn voor het aanbrengen van gevelisolatie of het veranderen van de kleur van de gevel.

Daarnaast komt het vaak voor dat de welstandcommissie een oordeel erover wil vellen.

Hoe onderhoud je een gevel die is behandeld met keim?

Het onderhoud van een gevel die is behandeld met KEIM is relatief eenvoudig. Het is belangrijk om de gevel regelmatig schoon te maken en eventuele beschadigingen of scheuren op tijd te repareren.

Gebruik bij het schoonmaken van de gevel geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar een zachte borstel en water. Zo blijft de keim-verf langer mooi en beschermt hij de gevel optimaal.

Het is verstandig de gevel na verloop van tijd in te spuiten met algendoder. Spuit de gevel daarna met warm water en gepaste druk af, zodat-ie er weer voor lange tijd tegen kan.

Wat is het verschil tussen keim-verf en stucwerk?

Keim-verf en stucwerk zijn beide geschikt voor het afwerken van gevels, maar er zijn wel verschillen. KEIM is een verf op basis van waterglas en minerale pigmenten, terwijl stucwerk een mengsel is van zand, kalk en cement.

Keim-verf is daarnaast beter bestand tegen vocht en heeft een hogere dampdoorlaatbaarheid dan stucwerk. Met stucwerk gaat ook het karakter van de ondergrond verloren.

Maar eigenlijk is er geen enkele overeenkomst tussen beide soorten afwerking.

Wat is het verschil tussen keim-verf en kalei-verf?

Het belangrijkste verschil tussen keim-verf en kalei-verf is dat keim-verf de structuur van de gevel intact laat, terwijl kalei-verf de gevel veel meer egaal maakt (nivelleert) met een dikkere laag.

KEIM is een minerale verf op basis van waterglas. Kalei-verf daarentegen is een lobbige verkwastbare laag op basis van kalk die eerst op de gevel wordt aangebracht. Daarna pas gaat de verf eroverheen.

Andere verschillen:

 • Keim-verf vormt een dunne afwerking laag, kalei-verf vormt een relatief dikke laag;
 • Keim-verf is makkelijker aan te brengen, kaleien is arbeidsintensiever;
 • Keim-verf behoudt de authenticiteit van het metselwerk, kaleien geeft een nieuwe uitstraling;
 • Keim-verf is egaal van kleur, kaleien is levediger van kleur en structuur.

Mijn gevel is al behandeld met latex of acryl. Kan ik eroverheen keimen?

Ja, dat kan. Het heeft ook een positief effect. Keim-verf beschermt de onderliggende latex laag tegen weer en uv-licht.  Door over te stappen op KEIM verleng je de onderhoudscyclus en kies je voor kleurbehoud. En behoud je de situatie zoals die op dat moment is.

Bij het overschilderen met een nieuwe latex-laag, maak je de gevel iedere keer meer waterdampdicht en daardoor iedere keer wat slechter. Dat proces stop je met KEIM.

Het kan als de bestaande verflagen draagkrachtig zijn en dus vastzitten. Het systeem is zo sterk als zijn zwakste schakel…

Waarom overstappen van latex naar keim-verf?

Er zijn een aantal redenen waarom je zou willen overstappen van latexverf naar keim-verf voor je gevel:

 • Keim-verf is mineraal en latex is een kunststof verf. Keim-verf is daardoor milieuvriendelijker en natuurlijker;
 • Keim-verf is dampopen, latex is dampdicht. Een keim-laag laat het vocht wat in de gevel zit beter los doordat de Keim-laag ademd;
 • Keim-verf vergroeid in de ondergrond, latex vormt een plastic lijm laagje op je ondergrond. Keim-verf dringt in de ondergrond voor een sterkere binding;
 • Keim-verf kan niet bladderen of blazen, latexverf kan wel gaan bladderen en barsten.
 • Keim-verf laat de structuur van de ondergrond zichtbaar, latex vormt een dikke laag als afwerking. Met keim-verf behoud je de authenticiteit;
 • Keim-verf is makkelijker aan te brengen en te onderhouden dan latexverf. Je hoeft geen primer te gebruiken;
 • Keim-verf is lichtechter en kleurechter dan latex. De kleur blijft langer mooi en vervaagt niet;
 • Keim-verf is duurzamer en gaat langer mee dan latex. Minder snel opnieuw schilderen nodig;

Kortom, met keim-verf krijg je een mooi, natuurlijk en duurzaam eindresultaat dat de gevelstructuur respecteert. Een goede reden dus om over te stappen van latexverf/acrylverf naar keim-verf!

Wil je weten hoe Kremers Schilderwerken je kan helpen je pand te keimen of heb je nog vragen over KEIM, neem dan contact op! Lees hier wat andere klanten van ons werk vinden!

“Met onze jarenlange ervaring in het schildersvak en het gebruik van de beste minerale producten, zijn wij de ideale partij om uw huis weer te laten stralen.”

– René Kremers

onze partners