Keim Minerale Verf: ontdek de vele voordelen!

Wat maakt keim verven zo speciaal en wat is keim mineraalverf nou precies? Op deze pagina leggen wij het haarfijn uit!

Keim is een zogenoemde minerale verf. Een minerale verf is opgebouwd uit minerale grondstoffen. Dat betekent dat de productie en verwerking ervan zeer milieuvriendelijk zijn. Door de lange levensduur van minerale verf hoeft het maar enkele keren opnieuw geschilderd te worden, er is minder verf nodig per levensduur van het gebouw. De niet-schadelijke samenstelling ontziet het milieu en de gezondheid van de omgeving.

De mineraalverf producten van Keim worden ook wel silicaatverf genoemd. Het zijn stuk voor stuk natuurproducten. Anno nu zijn minerale verven ideale producten om mee te werken, met name rondom de thema’s duurzaamheid, ecologie, economisch in gebruik én – niet te vergeten – de stabiliteit en behoud van de kleur.

Verf bestaat normaliter uit drie hoofd-bestanddelen:

  • bindmiddelen: deze verbinden alle bestanddelen en zorgen voor de hechting aan de ondergronden
  • pigmenten: dit zijn poeders die de verf kleur geven
  • vulstoffen en additieven: stoffen die voor de benodigde laagdikte zorgen en bescherming bieden tegen weer en wind.

Het belangrijkste bestandsdeel van verf is het bindmiddel. Het bindt de verschillende bestanddelen aan elkaar en zorgt er vooral voor dat de verf hecht aan de ondergrond. We maken onderscheid tussen anorganische (minerale) en organische bindmiddelen. Het bindmiddel verdeeld de verfwereld in twee fundamentele richtingen: minerale en petrochemische technologie.

Dispersieverf zorgt voor poreuze verflaag, dit keuren we af

Veel verf bevat bindmiddelen op basis van polymeren, b.v. kunststoffen, die worden geproduceerd uit ruwe olie. Deze ‘organische’ bindmiddeldeeltjes vormen de kern van dispersie- of siliconenharsverven en vormen na droging een min of meer poreuze verffilm op het oppervlak. De hechting vindt plaats door een oppervlakkige verkleving die snel slijt en tot afbladderen leidt.
De gebruikte pigmenten zijn over het algemeen organisch (afkomstig van planten of dieren) en worden vaak synthetisch gemaakt.

Silicaatverf (mineraalverf 1.0), matig duurzaam in gebruik

Silicaatverven bevatten minerale bindmiddelen, deze reageren chemisch met de ondergrond. Het principe van de silicaattechnologie is gebaseerd op de verkiezeling van het bindmiddel met de ondergrond, een chemisch proces waarbij het kaliumwaterglasbindmiddel reageert met de minerale ondergrond. Hierdoor ontstaat een veilige en onlosmakelijke hechting tussen de verf en de ondergrond (pleisterwerk, natuursteen, beton etc.).
Aangezien alleen minerale pigmenten worden gebruikt en deze niet onder invloed van uv-licht van kleur veranderen, behouden silicaatverven decennia lang een constante kleur.

Sol-silicaatverf (mineraalverf 2.0), voldoende duurzaam in gebruik

Sol-silicaatverven zijn gebaseerd op een compleet nieuw bindmiddelprincipe en maken volledig nieuwe toepassingen mogelijk voor silicaatverven. Het bindmiddel sol-silicaat, een gestabiliseerde combinatie van kiezelsol en waterglas, verkiezelt niet alleen met minerale ondergronden, maar ontwikkelt ook een sterk hechtvermogen op ondergronden op basis van bindmiddelen met organische kunststoffen (dispersies en siliconenhars). Hierdoor kan de verf op vrijwel alle gangbare ondergronden worden gebruikt. Dankzij een organisch percentage van minder dan 5% voldoet de sol-silicaatverf ook aan de eisen in DIN 18363 voor dispersiesilicaatverven.

Waarom is Keim mineraalverf speciaal? Zeer duurzaam in gebruik

Keim heeft het werken met mineraalverf tot een specialisme gemaakt. Het van oorsprong Duitse bedrijf is er al mee bezig sinds 1878. Keim wordt niet gezien als zomaar een verffabrikant, maar als een gebouwenbeschermer die over de hele wereld duurzaamheid tot iets vanzelfsprekends maakt. Oprichter A.W. Keim wordt gezien als een innovator en visionair op zijn gebied. Zijn naam bracht het zelfs tot een werkwoord: keimen, ofwel verduurzamen met verf.

Keimen is simpelweg het schilderen van een muur, gevel of wand met Keim mineraalverf. De verf van Keim kent unieke eigenschappen waardoor Keimen inmiddels een werkwoord is geworden in de volksmond. Eén van deze unieke eigenschappen is de “verkiezeling” of “verstening” met de ondergrond. De verf gaat een onoplosbare verbinding aan met de ondergrond waardoor dit proces ook wel (ver)Keimen wordt genoemd.

Een onoplosbare verbinding?

De mineraal verven van Keim bestaan alleen uit natuurlijke grondstoffen zoals kwarts en veldspaat met anorganische kleurpigmenten en vloeibaar kaliumsilicaat (waterglas) als bindmiddel. Het minerale bindmiddel gaat een chemische reactie aan met de poriën van de ondergrond waardoor er een duurzame onoplosbare hechting ontstaat met de ondergrond. Deze onoplosbare verbinding, of wel “verstening” met het oppervlak geeft extra stevigheid. En deze verstening zorgt er weer voor dat de thermische eigenschappen van de minerale ondergrond over worden genomen waardoor de verflaag niet zal scheuren. Keim verflagen zullen bovendien niet gaan afbladderen en dat komt door de extreem hoge waterdampdoorlatendheid in combinatie met de sterke hechting. De dampdoorlaatbaarheid van 99% geeft vochtophoping geen kans. Vochtophoping zijn vaak de reden dat verf gaat bladderen of schimmels en algen ontstaan.

Milieuvriendelijk & ecologisch: dát is minerale verf!

Naast dat Keim verf geen weekmakers, geen oplosmiddelen en geen chemische toevoegingen kent, is er een gunstige CO² balans. Tijdens het drogen van de minerale verf wordt de CO² die tijdens de productie van het bindmiddel vrijkomt, weer uit de lucht opgenomen. Ondanks dat de minerale verf alleen uit natuurlijke grondstoffen bestaat is Keim verf onbrandbaar, niet gevoelig voor UV straling waardoor het geschilderde oppervlak niet verkleurt en tot slot bestand tegen de inwerking van zuren.

Keim mineraalverf is in vele varianten verkrijgbaar. Er is buitenverf, maar ook binnenverf. Hoewel de minerale verf van oorsprong voor mineralen als beton en baksteen bedoeld, is er nu ook Keim voor hout. Wie mineraalverf voor natuursteen zoekt of puur voor decoratie is bij Keim eveneens aan het juiste adres.

Laat de gevels van uw huis weer stralen met duurzame, minerale verf van Keim!

Wilt u uw huis weer goed uit de verf laten komen? Neem dan snel contact op met ons team van ervaren schilders. Voor Keimwerken.nl is een vertrouwensrelatie met onze klanten essentieel. Onze aandachtspunten zijn daarom kwaliteit, advies én service.

 

minerale-verf-keim-keimwerken