Onderhoud van Keim Verf: tips & uitleg!

Super weinig onderhoud aan uw gevels, dat is natuurlijk fijn! U zult versteld staan van de grote voordelen die u behaalt door de weerbestendigheid en duurzaamheid van Keim verf. Ondanks de onderhoudsarme eigenschappen van Keim verf kan een onderhoudsbeurt gewenst zijn. Op deze pagina nemen wij u hierin mee.

Keim verf verwijderen? Niet nodig!

Keim verf hoeft eigenlijk nooit te worden verwijderd. Als u een nieuwe verflaag wilt, hoeft u de muur enkel schoon te maken waarna u hem kunt overschilderen. De silicaatverf van Keim blijft lang mooi en schoon dankzij de thermoplastische en antistatische eigenschappen. Dat er soms toch opnieuw geverfd wordt, komt veelal omdat een gevel simpelweg vuil wordt of na lange tijd de verflaag afslijt.

Zeer lange onderhouds-intervallen

Mineraalverf van Keim zit anders in elkaar dan ‘standaard’ muurverf. Het bindmiddel in de keim verf gaat een chemische reactie aan met de minerale ondergrond en vormt daar een onlosmakelijke verbinding. Anders dan ‘standaard’ verf ontstaat er geen film op het oppervlak. De verf wordt niet op de ondergrond geplakt, maar dringt door in de toplaag van de ondergrond om daar te verkiezelen. Hierdoor is afbladderen niet mogelijk.

Andere voordeel van Keim is dat de verf zo goed als geheel dampdoorlatend is. Vochtophopingen die we vaak zien bij andere verfsystemen zijn hierdoor zo goed als onmogelijk. Voeg eraan toe dat producten van Keim ongevoelig zijn voor UV-straling en u begrijpt waarom deze verf niet verkleurt. Keim maakt hiervoor gebruik van lichtechte pigmenten.

Minerale verven zijn UV-stabiel. Ze verouderen door continu, gelijkmatig verlies van coatinglagen, wat betekent dat de lagen in de loop van de decennia dunner worden en op natuurlijke wijze weer wegvloeien. Dit proces gaat veel langzamer dan bij niet mineraalverven, zo liggen de onderhoudsinterval voor de buitenmuurverven van Keim tussen de 12 en 15 jaar. Een ‘gekeimde’muur kan na goed schoonmaken simpelweg overschilderd worden.

De grote onderhoudsvoordelen van Keim maken dat de verf populair is bij restaurateurs van monumenten en oude gebouwen. Keim verf wordt ook vaak in nieuwbouw toegepast. De overheid en Rijkswaterstaat gebruiken de verf van Keim in tunnels en voor het verduurzamen van bruggen. Keim verf is dan ook zeer geschikt voor baksteen metselwerk, pleisterwerk, beton en andere minerale ondergronden.

Onderhoud van Keim verf: hoe ziet een onderhoudsbeurt eruit?

Ondanks dat Keim verfsystemen onderhoudsarm zijn kan een onderhoudsbeurt gewenst zijn. Volg dan de volgende stappen:

  1. Reinig het oppervlak met een hogedrukreiniger met maximaal 20 bar en een temperatuur van tussen de 40 en 60 graden Celsius. Voeg hier geen reinigingsmiddelen aan toe, schoon leidingwater is voldoende.
  2. Laat het oppervlak goed drogen en spuit deze vervolgens in met een mos,- en alg reiniger (indien nodig). Volg de aanwijzingen van het product.
  3. Repareer beschadigingen aan de gevel met een daarvoor geschikt reparatiemiddel.
  4. Begin pas met schilderen als het oppervlak goed schoon en droog is. Op een bestaand Keim verfsysteem kunt u volstaan met één laag Keim verf. Deze dient onverdund te worden aangebracht. Een gekeimd oppervlak kan probleemloos opnieuw worden gekeimd, meestal zonder technische problemen.

Probeer vervuiling te voorkomen door eens per jaar de gevel licht af te borstelen met een zachte borstel en/of bezem. Doe dit alleen als de gevel droog is! Op plekken met hardnekkige vervuiling niet harder gaan borstelen; hierdoor kan het verfsysteem beschadigd raken.
Borstel eerst van onder naar boven en spoel vervolgens na van boven naar beneden. Mos en algen groeien makkelijker op geveldelen die nauwelijks zon krijgen. Behandelen de oppervlakken met een alg- en mosreiniger.

Bijwerken of overschilderen van keim verf

Gebruik voor het bijwerken/overschilderen van uw gekeimde muur dezelfde verf die er reeds op zit. Indien u niet weet welke keim verf er op de muur zit gebruik dan Keim Soldalan. Keim Soldalan is toepasbaar op minerale ondergronden (dus alle Keim verflagen) en ook andere niet minerale verflagen.

Laat de gevels van uw huis weer stralen met minerale verf van Keim!

Wilt u toch een onderhoudsbeurt aan uw gekeimde muur plegen? Neem dan snel contact op met ons team van ervaren schilders en wij zorgen ervoor dat uw gevels weer stralen. U kunt via onze site direct een offerte aanvragen of meer lezen over het gebruik van minerale verf en de vele voordelen van het product.

Meer dan 10 jaar ervaring met minerale wandafwerking

Keimwerken.nl is onderdeel van Kremers Schilderwerken en is erkend door kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder, een erkenning waar we trots op zijn. Reeds heeft ons bedrijf ruim tien jaar ervaringen in alle minerale wandafwerking voor zowel binnen als buiten. Gezien de enorme vraag hebben wij Keimwerken.nl op gericht, een website met alle informatie betreffende minerale verf en de producten Keim en Copperant.